duminică, 1 iulie 2012

Cititul influenteaza Evolutia Noastra


Descopera cât de important este cititul si cum influenteaza el, evolutia noastra




Cititul este o calitate nativa, naturala.

Oamenii nu sunt singurii care citesc. Multe creaturi, plante, învata cum sa citeasca mediul pentru a afla daca sunt sau nu în pericol, ce trebuie sa manânce, când vine timpul sa doarma sau cum trebuie sa reactioneze când se schimba anotimpurile.
Ionut, crezi ca a învatat cineva ursul sa hiberneze sau copacii cum trebuie sa se pregateasca de iarna?

 Cititul este un proces vizual.
Înca din primele luni ale existentei tale ai privit chipul parintilor tai, obiectele din jur si ai început sa descifrezi:CITIND.
O data cu trecerea timpului, ai învatat ca fiecare imagine are asociata un sunet.

Vorbirea, una dintre cele mai importante si flexibile capacitati umane, este o facultate deosebita, care iti da posibilitatea sa comunicicu alte persoane prin limbaj.
Fiecare limba are doua elemente principale. Primul este un set de simboluri care desemneaza lucruri pe care le cunosti si le intelegi; aceste simboluri, vorbite sau scrise, sunt cuvintele sau vocabularul.
Al doilea element al limbii este gramatica. Aceasta cuprinde o serie de reguli prin care cuvintele separate sunt combinate în fraze sau propozitii ce exprima relatii precise între obiecte si evenimente, sau care transmit semnificatii noi, mai complexe.
Propozitia simpla : Cartea este pe birou, are un înteles diferit de cel al propozitiei: Biroul este pe carte. Desi cuvintele sunt identice, diferentele de ordin gramatical modifica felul în care sunt întelese.


"Când vreau sa comunic ceva unei persoane traduc ceea ce simt în cuvinte".
Albert Einstein

Modalitatea prin care ai învatat sa scrii si sa citesti a fost personala, si s-a realizat înainte sau dupa ce ai intrat la scoala.

Ionut este important sa îti aduci aminte cum ai învatat sacitesti si daca procesul în sine a fost schimbat sau modificat pâna acum.

CITIT = Vezi un element (simbol) îi asociezi un sunet si îl traduci automat într-o idee sau imagine.

Acest proces pâna la întelegere se realizeaza foarte rapid, se pare ca mai rapid decât viteza luminii.

Cu alte cuvinte:

Te uiti - Vezi - Auzi - Întelegi

Informatia circula astfel:

Ochi - Corzi Vocale - Creier

 În scoala ai fost conditionat(ă) sa citesti cu voce tare pentru a putea fi corectat(ă) atunci când greseai. Acest lucru implica vizualizarea unui singur cuvânt si binenteles te opreai în momentul în care greseai pronuntarea lui.
Foarte bine pâna aici.
Numai ca o data ajuns acasa si dornic(ă) sa citesti singur(ă) ai procedat la fel. Citeai în gând cu voce tare, sau mai bine spus: citeai cu o voce interioara.
Ionut acum, care este modalitatea prin care citesti?

Gândeste-te cum ai citit pâna acum. Pentru fiecare cuvânt folosesti un sunet pe care îl auzi în minte?

 Sa recapitulam:


Cititul este:
 însotit de o voce interioara, tendinta de a pronunta cuvintele pe care le vezi.
  executat de la stânga la dreapta, cuvânt cu cuvânt, linie cu linie pâna la sfârsitul paginii. Apoi se continua pe urmatoarele pagini în acelasi mod.


Sa analizam fiecare proces în parte:
Ochi - Corzi vocale - Creier
Te uiti - Vezi - Auzi - Intelegi

  Procesul de vizualizare.
Alege o fraza pe care vreau sa o vizualizezi cât poti de repede. Nu este nevoie sa intelegi nimic, important este sa vezi cât de repede o poti vizualiza.
Sunt sigur ca nu ti-a trebuit mai mult de o secunda. Cu alte cuvinte ai abilitatea de a vizualiza foarte rapid.


  Procesul în care auzi cuvintele în minte.
Este procesul care da ritm cititului. În acest mod nu poti citi decât cu maxim 800-900 cuvinte/minut.
Aceasta performanta o poti obtine într-un timp foarte scurt prin exercitii simple, pe care le vei primi în urmatoarele lectii. Exercitii care te vor ajuta sa citesti si sa intelegi mai multe cuvinte o data.
  
Dar daca vrei mai mult

Ochi - Creier

Si atunci te gândesti: Daca ar exista o posibilitate prin care sa elimin total acest proces, cititul ar deveni aventura.
Gandeste-te ce ar însemna sa vizualizezi un rand intreg (aproximativ 10-12 cuvinte) într-o secunda si sa întelegi tot sau chiar mai mult, poti ajunge sa intelegi informatiile dupa o pagina întreaga dintr-o singura vizualizare.
Astfel de performante le poti atinge practicând o perioada mai lunga de timp. Vei afla cum, în lectiile urmatoare.

  Procesul de intelegere.
Este conditionat de celelalte doua. Dar asta nu înseamna ca trebuie neaparat sa auzi cuvintele în minte pentru a le întelege.

Convinge-te acum.

Pentru a reusi acest lucru foarte simplu, înlocuieste sunetele. În timp ce citesti vreau sa numeri în minte de la 1 la 10.
La început vei avea un ritm foarte încet pentru ca este nevoie de antrenament, dar o data ce ai scapat de aceasta tendinta de a citi cu voce interioara vei descoperi noi limite in activitatea pentru citit.
S-a demonstrat ca nu coneaezta in ce oirdne snut arajante lietrele itnr-un cuavnt, imptroant etse ca prmia si ulitma sa fie la loucl lor, iar resutl potae sa fie o vazra tolata. Crereiul are capciatatea de a integele.

Acest curs îti dezvolta 2 abilitati:
  cum sa citesti si sa intelegi mai repede.
  si cum sa îti amintesti mai mult.
de Vlad Ciocan


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aria şi volumul

  Metodă de calcul